Kadınlar Öz Savunma

Kadına karşı şiddet, maalesef günümüzde oldukça yaygın ve gerçek bir sosyal sorun haline geldi ve artık hem sokaklarda hem de evlerin mahremiyetinde yaşanıyor. Öz savunma bir savaş sanatı değildir ancak biz derslerimizde öğrettiğimiz öz-savunma stratejilerini, sunduğumuz diğer savaş sanatları programlarını temel alarak oluşturuyoruz. IWKA Wing Tjun savaş sanatı sisteminin ve “Öz Savunma Haktır” programının sunduğu bazı kavramları, prensipleri ve dersleri sizlere pratik bir şekilde aktarıyoruz.

Amacımız, savaş sanatları üzerine yaptığımız çalışmalar içerisinde edindiğimiz o hayat kurtaran bazı araçları ve deneyimleri kadınlara aktarmak. Böylelikle kadınların hayatlarında daha büyük bir özgüven ve bilinçle adım atabilmelerini ve gerçekten gerektiğinde kendilerini korumak için bir şansları olduğunu bilmelerini sağlamayı hedefliyoruz.

“Kadınlar Öz Savunma”, kişileri güçlendirmeyi hedef alan bir savaş sanatı programı dahilinde, kadınlara ve genç kızlara, kendilerini gündelik yaşamları içerisinde fiziksel ve zihinsel olarak nasıl koruyabileceklerini öğretmek amacıyla oluşturuldu.

Diğer öz savunma programlarından farkımız, kendimizi sürekli olarak geleceğin koşullarına adapte edebilmemiz… Geleneksel bir savaş sanatı sistemi ile günümüz şartlarına uygun ve başarısı kanıtlanmış güçlendirme modellerini birleştiriyoruz. Böylelikle uluslararası standartlarda, dünyanın en etkili öz savunma yöntemlerinden birini oluşturuyoruz ve bunu yaş, cinsiyet veya herhangi başka bir etkenden bağımsız, Türkiye’de yaşayan herkesin faydalanması için sunuyoruz.

Programımız, Zihin ve Beden Gelişimi Spor Klübü Derneği ve IWKA Türkiye kurucu üyeleri Sije Maya Johnson ve Sifu Buğra Ünalmış tarafından yaratıldı.

Öz savunma ders ve seminerlerimizin içeriğinde bir dizi farkındalık, kararlılık ve sözlü yüzleşme becerilerinin yanı sıra şiddet içeren durumlardan başarılı bir şekilde kaçabilmek, bu durumlara karşı koyabilmek ve elbette böyle bir durumdan sağ salim çıkabilmek için gereken, kişisel güvenliği sağlamak üzerine stratejiler ile fiziksel stratejiler de bulunmaktadır. Derslerde sadece fiziksel antrenmanlara odaklanılmaz çünkü gerçek bir öz savunma, konuyla ilgili o farkındalığı oluşturmak için bazı psikolojik süreçleri de ele almalıdır.

Kendimizi sürekli korumaya almanın hiçbir garantisi olmaz ama bu konuda antrenman yaptığımızda, saldırılardan kaçınmak, saldırıları yavaşlatmak, yatıştırmak, bölmek veya durdurmak için kullanabileceğimiz bazı seçeneklerimiz olduğunu öğreniriz ve böylece bu tür durumlarla karşılaştığımızda başarı olasılığımızı yükseltebiliriz.

Dersler boyunca öğrenciler, etraflarında olan bitenlerle ilgili farkındalıklarını arttırmayı öğrenirler. Olası saldırıları önlemeyi, saldırılara karşı hazırlanmayı ve ilk tepkilerini nasıl vereceklerini öğrenirler ve saldırıları karşılarken kullandıkları refleks becerilerini geliştirirler. Bedenin hassas noktalarını ve baskı merkezlerini tanırlar. Dövüşmekle ilgili temel prensipler hakkında eğitim alırlar. Ayakta, yakalanmış veya yere düşürülmüş durumda nasıl karşılık vereceklerini öğrenirler.